Wat is buitenspel? (Dutch)

Wat is buitenspel? (Dutch)

Morgen speelt Nederland in de halve finale tegen Argentinië. Een hele spannende wedstrijd en natuurlijk gaat Nederland weer winnen. Ik geniet er zo ontzettend van hoe sport zoveel mensen bij elkaar brengt. Je ziet wereldwijd mensen bij elkaar komen om gezamelijk, vol met passie een wedstrijd te kijken. Alleen daarom al zou ik willen dat Nederland weer wint. Maar wat gebeurt er nou precies op zo’n veld? Ja, er rennen mooie mannen rond op een groen grasveld. Ja, er moet in 1 van de 2 doelen gescoord worden. Ja, we juichen als Nederland scoort. Maar wat betekent het nou eigenlijk als de scheidsrechter fluit? Vandaag beantwoord ik de, misschien wel meest gestelde, voetbal vraag: Wat is buitenspel? Het wordt tijd dat jullie hier vanaf nu allemaal een antwoord op weten te geven en daarom heb ik vandaag speciaal voor jullie een artikel waarin ik heel simpel uitleg wat buitenspel is. Na dit artikel hoef jij je niet meer de hele tijd af te vragen wat er nou precies gebeurt als iedereen buitenspel roept en weet jij precies uit te leggen wat het is. Lees snel verder!

Ik zal proberen om het zo simpel mogelijk te houden. Het is wel moeilijk om in woorden uit te leggen, maar ik zal het toch proberen. Om het voor jullie zo duidelijk mogelijk te maken heb ik er tekeningen bij gemaakt. Dit is namelijk de makkelijkste manier om het zo snel mogelijk te leren.

♥ Wat is buitenspel? ♥
Buitenspel is: “Wanneer een speler de bal toegespeeld krijgt en dichter bij de doellijn van de tegenstander staat dan een speler van het andere team.”

Dit is buitenspel heel kort uitgelegd in 1 zin. Voor de meesten van jullie zal nog steeds niet duidelijk zijn wat buitenspel nou precies is. Daarom hieronder een paar tekeningen met situaties waarin iets wel en niet buitenspel is.

Voorbeeld #1:

BuitenspelOp bovenstaande tekening zie je dat een speler van team Blauw de bal schopt naar een andere blauwe speler. Die heeft nu de bal. MAAR hij staat het dichtste bij het doel van team Roze en er staan helemaal geen roze spelers dichter bij het doel dan de blauwe speler zelf. In deze situatie is de speler van team Blauw met de bal dus buitenspel.

photo 2-1Op deze tekening zien we precies dezelfde situatie. Alleen nu staat er een speler van team Roze dichter bij het doel dan de blauwe speler met de bal. De speler van team Blauw staat dus niet meer het dichtste bij het doel en dit is daardoor dus ook geen buitenspel.

Voorbeeld #2:

buitenspelOp bovenstaande tekening zien we weer dat een blauwe speler de bal speelt naar een andere blauwe speler. Hij staat heel erg dicht bij het doel, maar weer staan er geen roze spelers dichter bij het doel. De blauwe speler met de bal staat hier dus buitenspel.

De keeper telt hierbij niet mee, deze moet altijd in/bij/om het doel staan. Het zou daarom niet eerlijk zijn om te zeggen dat de roze keeper voor de blauwe speler staat en de blauwe speler hierdoor niet buitenspel staat. De roze keeper hoort daar te staan zodat hij het doel goed kan verdedigen. In deze situatie staat de blauwe speler met de bal dus gewoon buitenspel.

geen buitenspelOp deze tekening zie je dezelfde situatie als op de vorige tekening alleen hier staat de blauwe speler niet buitenspel. Waarom? Er staat een roze speler dichter bij het doel dan de blauwe speler.

Het maakt niet uit waar de roze speler precies staat, zolang dit maar VOOR de blauwe speler is. Ook al staat de roze speler niet direct naast de blauwe speler maar helemaal aan de andere kant van het doel. De roze speler staat alsnog vóór de blauwe speler. Begin je het al door te krijgen? Het is eigenlijk best simpel toch?

Voorbeeld #3
buitenspelOp de tekening hierboven wordt de bal van de ene blauwe naar de andere blauwe speler gespeeld. De blauwe speler heeft nu de bal. Er zijn andere blauwe spelers die dichter bij het doel staan dan de blauwe speler met de bal. Staat de blauwe speler met de bal nu dan wel of niet buitenspel?

Het antwoord is: JA, de speler staat nu buitenspel. Dit komt omdat er weer geen enkele roze speler dichter bij het doel staat dan de blauwe speler.

geen buitenspelHierboven weer precies dezelfde situatie alleen nu staat de blauwe speler niet buitenspel. Dit komt namelijk omdat het been van de roze speler nog net voor de blauwe speler met de bal staat (dit telt niet bij armen en handen). Technisch gezien staat de roze speler dus dichter bij het doel dan de blauwe speler waardoor de blauwe speler dus niet buitenspel staat.

Wat gebeurt er als iemand buitenspel staat?

  • De scheidsrechter bepaalt of iemand tijdens de wedstrijd wel of niet buiten spel staat.
  • Wanneer iemand buiten spel staat en de scheidsrechter hiervoor fluit, krijgt het andere team een indirecte vrije trap. Een indirecte vrije trap betekent dat er niet direct vanuit deze trap gescoord mag worden.

Wanneer is er niets aan de hand?

  • Als iemand buitenspel staat maar de bal niet heeft, is er niets aan de hand en zal er uiteraard ook niet gefloten worden.
  • Als iemand buitenspel staat, maar wel op zijn eigen doelhelft (de kant van het eigen doel) staat is er ook niets aan de hand.
  • Als een speler de bal krijgt via een vrije worp, doel- of hoekschop en hierbij in  buitenspel positie staat, wordt dit ook niet afgestraft.
  • Als een speler buitenspel staat, maar de bal van een tegenstander (dus iemand van het andere team) heeft gekregen, is er ook niets aan de hand. Let wel: Als de bal hierna direct richting het doel wordt geschoten, geldt dit wel als buitenspel.

Ik hoop dat de buitenspelregel nu iets duidelijker is. Laat bij de comments achter of jij nu begrijpt wat buitenspel is. Veel kijkplezier bij de wedstrijd van morgen. Waar gaan jullie kijken?

LoveandKissesTatjanaSmall


Related Posts

Miss Tatjana – Finaliste in de Miss Nederland verkiezing! (Dutch)

Miss Tatjana – Finaliste in de Miss Nederland verkiezing! (Dutch)

Ik heb zulk geweldig nieuws! Sommigen van jullie hebben het misschien al gezien op Instagram, Twitter, Facebook of op TV maar ik zit in de finale van de Miss Nederland verkiezing! Van 5000 meisjes zijn er 13 uitgekozen en daar ben ik er 1 van. […]

Vlog: Macedonië Dag 1 (Dutch)

Diegenen die mij ook op mijn social media volgen, wisten het al, maar ik ben op vakantie geweest naar Macedonië. Nu leek het mij leuk om tijdens deze trip te vloggen. Vandaag de vlog van de eerste dag in Macedonië.  13 thoughts on “Wat is buitenspel? (Dutch)”

  • Dit echt echt goed uitgelegd 🙂 ik wist nu wel wat het was, maar ik denk dat het voor vele andere nu wel duidelijk is! Jammer fat Belgie eruit is, maar nu supporter ik voor inze buren! Veel succes tegen het leep spelende Argentinië!

  • Ik zou toch oppassen tegen argentinie ze.. Die spelen vals dat het niet normaal is onze duivelkes waren veel beter dan argentinie zelfs de trainer van nederland zegt het.. Die argentinie spelen zo vals niet normaal oke die goal was ne mooie ma voor de rest zijn wij trots op courtois . De belgen konden dit winnen en nu tegen nederland staan maar de scheids besliste er anders over de match was zo vals.. Alles draaide om messi , bij de wissel gans traag wandelen en tijd rekke ik zou toch ma oppassen ik gun het jullie want ek2016 geweldig & wk2018 word duivels ! The red devils making history!

  • Ik snapte dit altijd al maar jongens doen alsof het heel moeilijk is dus twijfelde ik of ik het wel precies begreep. Nu weet ik het zeker haha dus dankjewel! Het is super simpel, jongens zijn aanstellers

  • Maar het is toch zo dat buitenspel is dat als je de bal krijgt en je niet op een lijn staat met de verdedigers van het andere team het buiten spel is ?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.