Trek in een burger van Mc Donalds of Burger King? (Dutch)

Trek in een burger van Mc Donalds of Burger King? (Dutch)

We hebben allemaal wel iets van de gruwelverhalen over het vlees uit de burgers van fastfoodrestaurants gehoord. Maar hoe dat nou precies zit? Niemand die dat echt weet. De meesten van jullie hebben onderstaande foto vast wel eens eerder gezien. Een roze massa dat vlees voor moet stellen. Deze roze massa wordt ook wel “pink slime” (roze slijm) genoemd en ja dit roze slijm zit als opvuller in het meeste fastfood vlees.

Als dit roze slijm je niet afschrikt, lees dan verder om te zien wat het precies is. Don’t get me wrong, I love burgers. Maar dan wel zelfgemaakte met goed, vers en gezond vlees en niet met deze walgelijke, schadelijke prut erin.

Jamie Oliver, de bekende kok, strijdt al jaren tegen de ongezonde manier van vlees verwerking. Hij voert campagnes om mensen bewust te maken van de voeding en schadelijke stoffen die zij binnen krijgen. In de volgende video laat hij heel duidelijk zien, hoe pink slime gemaakt wordt, wat erin zit en wat jij dus eet.

Waar het op neerkomt is dat de goede, gezonde stukken vlees van de koe verwerkt worden en worden verkocht. Hierna hou je allemaal restvlees over wat niet verkocht kan en mag worden. Dit vlees bevat allemaal bacteriën zoals salmonella en E coli en is dus absoluut niet geschikt voor ons mensen. Door het eten van dit vlees kunnen wij ernstig ziek worden. Daarom wordt dat vlees verwerkt tot goedkoop honden- en kippenvoer. Dieren hebben een sterkere maag en zijn beter bestand tegen deze slechte bacteriën.

Om het slechte restvlees toch eetbaar te maken voor mensen moeten deze bacteriën gedood worden. In de video zie je het proces hiervan. Het restvlees gaat in een centrifuge zodat het vet van het vlees wordt gescheiden. Dan wordt er letterlijk AMMONIAK met water overheen gegooid. “Ja, dezelfde ammoniak als waar je ernstig vuil mee schoonmaakt! Draai de dop van een fles ammoniak een keer open en ruik er maar aan. Alleen de geur al is een waarschuwing voor je om het niet te drinken. Dit zou je niet zomaar in je mond gieten (dat is levensgevaarlijk), maar het zit wel in je burger! Ammoniak is zeer schadelijk en doodt alle bacteriën in je vlees. De bacteriën zitten er dus inderdaad niet meer in. In tegenstelling tot een burger met bacteriën, eet je nu dus burgers met dodelijk schoonmaakmiddel. Ik weet niet wat erger is… Het enige wat er na dit schoonmaakproces met je vlees gebeurt is dat het vermalen wordt tot gehakt. Dit gehakt wordt gebruikt in combinatie met normaal vlees en daar worden burgers, zoals een Big Mac, van gemaakt.

Op foto’s als deze zie je natuurlijk niet wat erin zit. Ammoniak is een deel van het verwerkingsproces en dus officieel geen ingrediënt. Hierdoor hoeft het er ook niet bij vermeld te worden. Wanneer fastfoodrestaurants dus beweren geen ammoniak te gebruiken, hebben ze in principe dus gelijk. Zijzelf gebruiken geen ammoniak, maar zij kopen wel vlees in waar ammoniak in is verwerkt.

Ik vind het ongelooflijk dat de overheid er niets tegen doet om ervoor te zorgen dat onze voeding gezond is en vrij van schadelijke stoffen zoals ammoniak. Dit vlees is niet bestemd voor ons mensen en zorgt ervoor dat we ziek worden. De enige reden dat dit goed wordt gekeurd is omdat het geld oplevert. Maar geen enkele prijs is meer waard dan je gezondheid. Net zoals ik nooit ammoniak zal drinken, wil ik ook niet dat het in mijn voeding is verwerkt. En omdat het niet op de producten vermeld staat, weet je dus ook niet zeker of het erin zit. Schandelijk! Wij hebben het recht om te weten wat we eten! Dit vlees is niet voor mensen geschikt en als ik heel eerlijk ben ook niet voor honden. Ik zou mijn hondje nooit ammoniak laten drinken, dus waarom wel laten eten. Mijn hondje krijgt het beste voer, maar omdat er niets over ammoniak op verpakkingen staat zou het zomaar kunnen dat het er wel inzit.

Laat jouw mening over pink slime en over hoe er met onze voeding wordt omgegaan achter bij de comments. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe jullie hierover denken.

♡☮ Tatjana

Edit 2013: Ik ben geen vegetariër, maar ik kies ervoor om goed vlees te eten ipv deze troep. Ook is dit artikel een hele tijd terug geschreven waardoor het inderdaad oud nieuws is. Verder heb ik op mijn blog een zero-tolerance beleid voor vloeken/schelden/beledigen. Dergelijke reacties zullen dan ook direct verwijderd worden en de plaatser zal geblokt worden van mijn blog. Dank, Tatjana

Edit 2019: Inmiddels eet ik geen vlees meer.😁166 thoughts on “Trek in een burger van Mc Donalds of Burger King? (Dutch)”

  • Sorry, maar toch wel even een kritiekje! Quote: Hierna hou je allemaal restvlees over wat niet verkocht kan en mag worden. Dit vlees bevat allemaal bacteriën zoals salmonella en E coli en is dus absoluut niet geschikt voor ons mensen. (einde quote) Dit is nou een verhaal aandikken om een doel te heiligen! Dus Salmonella en E-coli zit ALLEEN maar in dit rest vlees? NOPE dus niet!! Aanvullend Salmonella in rundvlees komt nauwelijks voor, wél in kip vlees!Restvlees bestaat niet! Je hebt snijafval zoals pezen en zenen, vet en kleine stukjes vlees die tijdens het zgn afvliezen van vlees verloren gaan.Pezen en zenen kun je niet eten,geen slager zou weten wat je er mee moet doen,behalve dan verkopen aan de industrie…die er lijm en make up van maken!Wil je een écht goede hamburger eten, dan maak je die zelf of koopt die bij de slager. Wil men er over schrijven…zorg er dan voor dat je feiten kloppen! Mvg Stephan! ( oh by the way, ik bén een slager 🙂 ).

   • ik sta achter je stephan, als de mensen zich wat verder in zouden verdiepen zouden ze ook weten dat het niet gaat over amoniac maar ammonium hydroxide en da krijg je niet zomaar, tis idd een bacterie dodend middel dat gebruikt wordt in de VS en in Europa voor hamburger productie VERBODEN is!!! de normen en waarden die toegepast worden in Europa liggen veeeeel hoger dan in de vs dus heb geen schrik die smakelijke bigmac of nugget is en blijft AMMONIUM HYDROXIDE vrij! ik heb respect voor vegetarieres maar blijf wel vlees eten hoor en vis en kip. als we elkaar kunnen respecteren komt alles goed

    mvg frederick V.

    • @whitescorpion: het klopt wat je zegt dat het niet over Ammoniak gaat, maar over Ammonium (Hydroxide); in het Engels wordt dit laatste ook ‘Ammonia’ genoemd (zoals door Jamie Oliver). Echter de bewering dat je Ammonium Hydroxide (NH3) niet zomaar kan verkrijgen is pertinent onjuist: Ammoniak is een gas en Ammonium Hydroxide (NH3) is feitelijk Ammoniak(-gas) in oplossing . Dit is de vloeistof die je overal kunt kopen voor de schoonmaak. Enige nuance die er nog wel is, is dat de ‘Ammonia’ die je in de supermarkt koopt nog verder verdund is en niet zo sterk als een industriële graad Ammonia, zoals soms gebruikt door schilders om verflagen te ontvetten. Neemt niet weg dat het proces van afvalvlees schoonwassen weerzinwekkend is. Los van de verschillen in wetgeving zou ik niet durven stellen dat het fastfood-vlees in Europa beter is of sowieso het label ‘prime beef’ verdient. Ook hier wordt het vlees vermengd met zaken als het goedkopere soya om de prijs te drukken. Dat soort ‘vlees’ te verkopen als een kwaliteitsproduct neigt naar reclamevervalsing. Het een product van de hoogste kwaliteit noemen (i.e. ‘prime beef’) is échte reclamevervalsing. Het vlees dat dit predicaat alleen verdient, is het vlees van een dier dat op natuurlijke wijze een gezond leven heeft gehad en dus niet het dier dat met grote dosis antibiotica gezond wordt gehouden. My two cents…

     • en die goedkopere soya bij het vlees is voor de vegetariers toch al een stap in de goeie richting, niet ?

    • Jullie hebben helemaal gelijk. Het is goed dat er keuring is, maar overdrijven is ook een vak!!
     De mensen hebben ook niet in de gaten dat ons darmenstelsel ook niet “schoon” is, vol met bacteriën (En dat is maar goed ook, hihi)
     En neem dan onze lucht die we inademen, niet te filmen hoe smerig af en toe!
     Dit is echt weer zo’n actie van; Hoe krijg ik de mensen zo snel mogelijk gek!
     Mensen laat je niet gek maken, eet gezond en beweeg genoeg, maar vooral heb plezier in het leven en laat je niet gek maken door al die reclameberichten.!!

     groetjes,
     Elly V.

   • Haha goeie ! Maar dat pink slime is dus onzin of wat ? En al is dit waar dan kan de mac het niet maken om te zeggen dat het 100 % rundvlees is enz..

   • En verder wil je niet weten welke chemicaliën er in andere voedingsmiddelen zitten. Wat dacht je van cola light met Benzoëzuur, of sommige E-nummers, die in feite gewoon chemische verbindingen zijn zoals Benzaldehyde, ammoniak-verbindingen, etc. Veel voedingsmiddelen die wit zijn worden bijvoorbeeld gekleurd met Titaandioxide, dat gemaakt wordt uit Titaantetrachloride, dat gemaakt wordt met het bijzonder giftige Chloorgas.

    Natuurlijk moet je gezond eten, maar zelfs “gezond” vlees van de slager heeft eens geleefd en via het voer allerlei stoffen binnengekregen, dat wij automatisch tot ons nemen.

    Welkom in de top van de voedselketen!

 • OMG!! Ik wist dat het niet gezond was maar zo ongezond wist ik echt niet. Schandalig!
  Gelukkig ben ik een vegetariër en eet ik dat soort dingen niet meer, maar had ik dit maar een paar jaar eerder geweten…

 • Tatjana, weet je misschien ook hoe het dan zit met mcchicken, kipnuggets en mckrokets? Zijn die ook gevuld met schoonmaakmiddels? Ik schrik hier wel van hoor!

  • Jamie oliver heeft trouwens ook een aflevering van hoe kipnuggets worden gemaakt… Zo ranzig, ga maar s kijken..

   • Wel eens in een slachterij geweest? Of in een vleeswarenfabriek? Of in een fabriek waar snoepgoed wordt gemaakt, met gelatine uit varkensbeenderen?
    Wist je dat Mars en Uncle Ben’s sausen worden gemaakt door dezelfde fabrikant die. Whiskas maakt, kattenvoer dus?
    Wees blij dat je niet alles weet wat je eet, als je daar gevoelig voor bent.

 • Oh wat heftig! Ik heb zelf geen vleesburger gegeten bij de fastfoodketens, wel fishburgers en groente burgers maar toch vind ik het niet kunnen dat ze zulk vlees verkopen. Zo erg ongezond, het ziet erg zo vies uit en walgelijk om te horen wat ze er allemaal in verwerken. Ik vind belachelijk dat ze dit verkopen. Ik vind dat er een strenge controle moet zijn op de fastfoodketens op hoe het vlees allemaal verwerkt wordt. Mensen vertrouwen er namelijk ook op dat er goed vlees wordt verkocht en als ik dit hoor dan wordt er echt misbruik van gemaakt, heel jammer! Ik heb daar een lange tijd niet gegeten en gelukkig maar!

 • Omg…. Dit wist ik helemaal niey ! Ik ga dus echt nooit meer mc vlees eten !! Dit artikel was echt handig! Thankyou:)

 • Ieeeeeeeuw vooral dat laatste plaatje! Gatverdamme… Mijn moeder is orthomoleculair therapeute en zij had een tijd geleden een seminar gehad over fastfood en dingen die slecht zijn en wat er allemaal in zit etc. Maar we gingen toch nog één keertje naar de Mac, maar alles wat we aten vonden we smerig. We proefden het teveel aan zout, de vieze broodjes, teveel suiker in de McFlurry… Ik hoef echt nóóit meer McDonalds of wat voor fastfood uit zo’n grote winkelketen dan ook, ik maak het dan liever zelf inderdaad, zodat je weet dat je echt lekker vlees zit te eten. Wist je trouwens dat de patatjes van de MacDonalds in suikerwater worden gedaan voordat ze in de frituurpan gaan? Bij deze, dit om ze verslavend te maken. Bah, mag ik wat sla please?? :p

  • Heb bij de mac gewerkt, en kan je vertellen dat ik dat nog nooit heb gedaan. De frieten van de mac zijn gewoon van mccain, en kan je ook in de supermarkt kopen.

  • Je kan ook overdrijven met je suikerwater.. Suiker verbrand zodra het 170+ graden celcius bereikt.. En dit is wanneer je het kookt in water om er karamel van te maken. Als dat in de friet zou zitten dan zou al hun friet zwaar verbranden.. Wat meneer voor mij zei: het is gewoon mccaine. Je kan je ook te veel wijs laten maken.. Dat van die pink sludge zou je zelfs al moeten weten in je basiskennis..

   Al met al, ik sta van de week weer gewoon lekker in de Mac, kan mij het bommen.. Dood gaan we allemaal wel een keer.. En er gaat heus niet 20 jaar van je leven af omdat je eens in de 2/3 maanden in de mac komt.

   Wat zijn mensen toch lekker kortzichtig en alles aannemend tegenwoordig

  • Dag Charissa, wat je verteld over de frites klopt. Alleen gebeurt dit met alle fabrieksfrites! Om de kleur het hele jaar gelijk te houden spoelt men de frites net zo lang tot alle suikers verdwenen zijn. Bij het voorbakken voegt men dan suiker toe zodat de frites het hele jaar dezelfde kleur heeft. (Een aardappel zet namelijk tijdens het bewaren zetmeel om in suikers. Suikers kleuren bruin bij het bakken, dat heet dan karameliseren.

   Er is een nadeel, met de suikers spoel je ook alle smaak en vitamines etc. weg. Het worden dan gefrituurde zoute sausschepjes.Mijn devies: eet verse frites, anders niets.

   En dan het liefst in zaken waar de frites zelf geschild worden. Anders krijg je weer te maken met sulfiet. Aardappels verkleuren namelijk als je ze geschild hebt.

 • zo jammer dat iedereen dit voor waarheid aanneemt. in nederland bij mcdonald’s is het vlees 100% vlees en geen toevoegingen. (dit zegt niks over het brood, kaas en saus) in nederland is de voedingsmiddelen industrie zo streng dat geen enkel bedrijf iets mag beweren zonder dat het gecontroleerd is en JUIST is. mcdonald’s nederland claimt 100% puur rundvlees te verkopen dus dan is dat ook zo. dit geldt overigens niet voor elke mc over de wereld maar in nederland heb je wel deze garantie.

    • Ik denk niet dat het in Nederland zo streng is allemaal, er worden zoveel producten verkocht met Kankerverwekkende stoffen erin die in andere landen verboden zijn en niet in Nederland.

     Als ik zo alles lees, en daar ben ik de laatste tijd veel mee bezig, dan wordt ik bang om nog maar IETS te eten

     Gehakt wat je in de supermarkt koopt is dat ook bewerkt met ammoniak?? Want ik eet 1 x per week gehakt (in de pasta) !

  • Ja dat hebben we gezien met alle paardenvlees die in Nederland als rundvlees verkocht werd.
   Goed artikel!

  • Hé Marleen…
   Waar haal jij in VREDESNAAM je (vermeende) kennis vandaan???
   Ik KAN & WIL je hier nu gewoon mijn achtergrond en relatie met McDo vertellen, maar neem gerust van mij aan dat de term: “met 100% rundvlees” een term is waarvan BLIJKT dat de mensen “iets anders” opvatten in het voordeel van oa deze hamburgergigant….

   Oke genoeg inleiding en dus DIRECT de onthulling…..
   De hamburgers “bevatten” 100% rundvlees…..
   Inderdaad… “bevatten”…..
   Een hamburger bij de McDo bevat nml MINDER dan 8% RUNDVLEES!!!

   Maar…….. deze 8% is WEL 100% rundvlees!!!! Snap je ‘m???????

   (Dus de opmerking “met 100% rundvlees”, is een handige manier van te zeggen: “de 8% rundvlees in onze burgers die zijn voor de volle 100% puur rundvlees)……

   …blijft er dus nog 92!!!% over die bestaat uit “overig” zullen we maar zeggen!!
   Pinkslime, soja….

   EET SMAKELIJK!!!

 • Gadver de gadver de gadverdamme! Bah!!
  Ik wist niet dat het “vlees” van de Mac zo werd gemaakt, ik eet niet vaak vlees maar heb wel burgers gegeten van de Mac, nu noooooit meer!
  Dat dit verkocht mag worden vind ik wel heel erg, maar ik weet zeker dat dit niet de enige fastfood is wat zo word gemaakt, in de supermarkt verkopen ze ook kant en klaar eten en daar zal ook het een en ander in zitten.
  Goed dat je dit artikel plaatst, als iedereen dit nu zou lezen gaan de fastfood ketens failliet! haha

  • Wat denk je zelf? Als het waar was gewees was en iedereen ziek en zat de voedsel- en Warenautoriteit hier al jaren bovenop en werd dit vlees in NL niet verkocht. Beetje naïef!

 • Vorig jaar heb ik samen met klasgenoten een bezoek gebracht aan het slachthuis. Hier heb ik alles mogen zien van het begin tot het einde. Toen ik bij de ruimte kwam waar al het vlees werd uitgebeend, was het interessant om te zien hoe al het mooie vlees van het vieze werd gescheiden. Dit vieze restvlees/afvalvlees eindigde in een grote bak, de man die ons en rondleiding gaf zei dat het naar mc Donalds ging. Op het moment dat ik dat te horen kreeg en daadwerkelijk met eigen ogen zag hoe ranzig en vet het eruit zag ging er bij mij een knop om. Sindsdien ben ik nooit meer bij de mc Donalds geweest. Ik vindt het te triest voor woorden dat dit soort ‘vlees’ nog word gebruikt voor menselijke consumptie. Het vlees dat ik zag in het slachthuis zou ik nog geen eens aan een dier voeren. Mc Donalds promoot100% rundvlees en hier liegen ze ook niet over alleen de kwaliteit van het vlees wordt nergens vermeld. Ergens als je nadenkt een hamburger voor €1,00 zegt dit al meer dan genoeg over de kwaliteit van het vlees. Voor 1 euro kan je nooit kwaliteit krijgen.

  • Waarom is vlees dat niet “mooi” is, meteen vies? Heel veel zaken aan een dier die wij vies noemen, zijn juist enorm nuttig. Kijk maar naar vleesetende dieren, die gaan het eerst voor het hart en de ingewanden en eten het spiervlees het laatste.
   Het ligt er maar aan hoe je naar de dingen kijkt.

  • ik vind dit zo dom. ik ben vegetarier maar als je vlees eet moet je wel alles eten denk je nou echt dat het viezer is door hoe het eruitziet? al die dieren hebben gwn geen leven gehad en vies eten gehad daar komt die 1,00 vandaan

 • OMG ! Echt heel erg bedankt voor dit artikel, ik ga nooit meer hamburgers eten in een fast food restaurant, dan maak ik ze inderdaad liever zelf. Maar een vraagje:
  Hoe dan? Hoe weet ik dat de hamburgers in de supermarkt wel uit goed vlees bestaan? Ik keek eerder altijd of er 100% rundvlees opstond maar dat zegt dus blijkbaar niet zo veel? Waar moet je opletten als je een supermarkt hamburger wil zonder ammoniak?

 • Schrik niet echt van die plaatjes, zou nou nog steeds fastfood eten als k het niet zo vies en oud vond smaken 🙂 Zelfgemaakt en sommige friettenten smaakt om een of andere reden toch lekkerder

 • Eeeik! Op school hadden we het eens over voeding en mijn leraar kwam met een artikel over McDonald’s, wat er in een kipnugget zit. Ik dacht toen: nee dat kan toch niet wat er in dat artikel staat. Maar als ik dat artikel met dit vergelijk… dan kan het niet anders dan waar zijn! Wat ben ik blij dat ik vegetarier ben! Bedankt ovor dit artikel !

 • Shocking! ik was een kipburger liefhebber, maar ben per direct gestopt. Ik vind Jamie ook geloofwaardig, dus elke keer dat ik langs een snackbar loop..

  Thanks!

 • wooow dit wist ik helemaal niet. ik heb wel dat als ik vlees in het buitenland eet ik ga altijd naar kroatie dat het vlees veel veel zachter is en anders van smaak en nee niet door de kruiden. maar hoe weet je nou welk vlees goed is en welke niet ?

 • Schandalig.. ammoniak.. blegh..

  Ik moet wel zeggen, wat die laatste foto betreft; ik heb niets tegen bloederig vlees, daar houd ik juist van, het kan me niet rauw genoeg.. maar op die manier.. liever niet.

 • goed artikel!Heb de laatste tijd “vanzelf” geen zin om mcdonalds te eten, met name de burgers en nuggets…maar zit er bijv. in de kipnuggets/kipburgers ook vlees van andere dieren?

 • Ohhh wat ongelooflijk smerig, die laatste foto! Ik ben al een tijd niet meer bij de Mac of wat anders geweest maar dat gaat nu ook niet meer gebeuren. BAH. Bedankt voor je artikel! Ga het zeker aan wat andere mensen laten lezen.

 • Jeetje zeg dat fastfood slecht is weet ik, maar dit wist ik niet. Voor mij geen quarder pounder of Whopper meer!

 • Jak die laaste foto eeeuw
  Ik maak me nu zorgen
  Maar mijn hond eet cesar ( hondenvoer) zit er daar ook schoonmaakmiddel?
  Please kan je aub antwoorden thanks
  Xoxo

  • dit artikel mag geloven zit er in geen enkel merk hondenvoer ammoniak, want zoals meneer oliver uitlegt in zijn filmpje wordt ammoniak gebruikt om vlees dat anders als hondenvoer werd gebruikt aan mensen te kunnen aanbieden. hij zegt dat honden die salmonella en ecoli wel aankunnen door een efficientere maag e.d. geen enkele reden dus om hondenvoer met ammoniak te behandelen

  • Ten eerste is cesar sowieso erg slecht voer.. (Al het blikvoer en brokken) Je kunt beter voor een goeie KVV gaan. Honden kunnen prima rauw vlees verwerken met idd onder andere salmonella. De zuurgraad van de maag van hond en kat is hoger dan dat van een mens waardoor de ziekteverwekkers niet kunnen overleven

 • Ik eet en at ze al niet! Nu is weer duidelijk waarom niet. Ten eerste smaakt het niet en ten tweede is het ongezond, verder is hier duidelijk de commercie belangrijker dan de mens zoals in vele gevallen tegenwoordig. Ik dacht juist dat iedereen bewuster aam het worden was! of toch niet!

 • Ik denk dat het allemaal wel meevalt.
  Eet zelf zo nu en dan wel eens bij de Mc of Burger King, tot dusver nog nooit ziek geweest.
  Heb ook nog nooit van vrienden gehoord dat zij ziek zijn geworden.
  Natuurlijk is het geen goed voedsel, dat weet ik maar al te goed.. maar toch is het wel erg lekker! Ik stop er niet mee, merk het wel als er iets gebeurt.

 • Wat een bullshit… Dus als ik een artikel schrijf over dat donker brood gemaakt word van rattenkeutels dan geloof je dat toch ook niet. nergens staan bronnen vermeld en wie zegt dat die roze massa niet gewoon een marshmallow basis is. gewoon weer een groente hippie artikel om mensen ten schande te zetten ( die trouwens miljarden verdienen met die oh-zo-slechte-ammoniak-burgers!)

  • Ja net als kankerverwekkende zoetstoffen en kwik in amalgaamvullingen. Ze economie gaat voor gezondheid.
   Alhoewel dit verhaal niet geheel waar is. Het enige is dat je vermalen vet en pezen zit te eten. Lekkah!!!

 • Natuurlijk gewoon een waardeloos verhaal. Als je een fles ammoniak leeg drinkt dan ga je idd dood. Hier gaat het om wassen met ammoniak, waarschijnlijk wordt het daarna gewoon weer netjes er uit gespoeld en is het weg. Beetje bangmakerij. Ik vind het van hetzelfde niveau als: burgers worden gemaakt van dieren, en dieren poepen. Dus misschien eet je ook wel de poep.
  Dus kom eens met bronnen en een duidelijker verhaal met specifieke details. Hier kan niemand iets mee.

 • Whahaha, jij moet wel een werkloze vrouw van middelbare leeftijd met veel te veel vrije tijd zijn.. Overdrijven is ook een vak, maak er je werk van…

 • Salmonella zit ook in je eitje, of je nou een steak pakt of een rib-eye.. bacteriën kunnen er altijd op zitten, daarom kook/grill/braad etc je het ook.
  Ammoniak is ook gewoon een E nummer en is dus Europees goedgekeurd als voedingsmiddel. Het zit overigens ook in onze drop! Lees je in de materie voordat je iets een schoonmaakmiddel noemt!
  Rest vlees… frikandellen iemand?
  Fast food mag dan niet gezond zijn, maar met flut argumenten aanvallen schiet niemand wat mee op.

 • Boeiend! Groente wordt ook met gif bespoten.. Uiteindelijk ga je sowieso dood of je nou gezond hebt gegeten of niet!!

 • Beetje overdreven allemaal dit, vooral als je erbij bedenkt dat dit alleen in de USA is en dat dit in europa niet eens mogelijk is.. Wat heeft het dan met ons te maken?

 • wij weten toch allemaal dat wij door de overheid belazerd worden, zouden hun zelf dit gaan eten vergeet het maar die eten alleen goed vlees wij zijn de honden van dit belijd.
  jammer dat het zo slecht is gesteld door dit zooitje ongeregeld.

 • Wat is het probleem? om iets niet eetbaar in een eetbaar product te maken?
  Een dier 100% te benutten ipv zooi weg te tiefen.

  Slecht voor je? tuurlijk als je 5 hamburgers naar binnen gaat lopen stouwen dan spoor je al niet. maar op zn tijd is een burgerthe het best lekker.

  Het hele process moet je ook niet druk over maken, als de ammoniak echt zo erg was kwam het echt niet op de markt, ze zijn er niet op uit de mensheid van kant te maken. en ik bedoel maar sommige kleurstoffen worden ook van geplette insecten gemaakt. klinkt ook allemaal heel smerig maar we eten het met zn allen ook.

  Geniet van het leven mensen en let gewoon op hoeveel je eet van iets. en tenslotte,je bent niet verplicht het te eten 🙂

 • Altijd leuk als je reactie verwijderd wordt. Was de feiten te zwaar. Ben blij dat in ieder geval nog een paar mensen met verstand reageren. Ammonia komt voor in meerdere voedingmiddelen dus stop dan ook meteen maar met het eten van soyabonen.

  Vind het jammer dat kritiek niet getollereerd wordt

 • Maak je niet zo sappel zeg. Het is af en toe lekker en als je het voor je hebt staan ziet het er lekker uit. Als je dit met mate doet, wat maakt het dan nog uit. We doen allemaal wel eens ongezonde dingen. We gaan niet dood aan burgers van de mac, tenminste niet gevallen dat ik weet. En of ik nou 95 wordt zonder een hamburger van de mac of 85 wordt met af en toe eens een lekkere hap van de mac zal volgens mij iedereen een zorg zijn. Maak je dus niet zo druk!! Voor de mensen die heel vaak naar de mac gaan, ach ja dat is hun keuze en bijna elke keuze moet je respecteren. Dat mr Oliver dit bekend maakt en mensen er bewust van maakt wat ze eten is prima. Dat kan ik alleen maar waarderen. Alleen zul je de doorslag “burger” (haha) er niet van weerhouden naar de mac te gaan lijkt mij.

  Kind regards………….

 • Dit verhaal telt alleen voor McDonald’s, waar Jamie inmiddels ook de rechtzaak over het gebruik van ammoniak gewonnen heeft. Burgerking en Wendy’s bewerken hun vlees hier NIET mee.

 • Ik geloof niet dat onze wetten voor voeding dit soort dingen in Nederland toe laat. Er werd heel duidelijk verteld in het filmpje: in Amerika is dit toegestaan.

 • Allemaal leuk en aardig maar doe de volgende keer je huiswerk. Ik kan je namelijk garanderen dat dit bij mac Donald’s Nederland niet gebeurd. Dat dit in Amerika gedaan wordt is langer bekend.
  Just so you know

 • Dit is nou wat ze stemmingmakerij noemen…. mensen die geen énkele kennis van zaken hebben en toch menen een oordeel over vanalles en nog wat te moeten spuien. Waarschijnlijk is het ammoniak aan het einde van het verwerkingsproces geheel verdampt en is er dus NIETS om je zorgen over te maken. Al helemáál niet in ons land. Blijkbaar heb jij totaal geen benul van de uiterst strenge nationale en EU regelgeving omtrent voedingsmiddelen (vleeswaren in ‘t bijzonder!) en de zeer intensieve controle op naleving daarvan. Dat vind ik een ernstige tekortkoming voor iemand die dit soort webpagina’s beheert. Je laat je leiden door verkeerde onderbuikgevoelens en dat is niet alleen jammer maar ook dom en onnodig. Schoonmaakmiddelen in mijn hamburger…. kom nou toch, geloof je echt dat onze eigen Voedsel en Waren Autoriteit zoiets zou toestaan?? Dan ken je die pennelikkers nog niet.

  In hamburgers wordt inderdaad slachtafval verwerkt, maar de term “afval” mag niet zomaar verkeerd geinterpreteerd worden. Het hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat het vlees ondeugdelijk is, alleen dat de restjes te klein en te heterogeen zijn of er simpelweg niet smakelijk genoeg uitzien om ze zonder verdere bewerking aan consumenten te kunnen verkopen! Aan bewerkingsprocessen kleven naast praktische vraagstukken ook allerlei hygiene- en veiligheidsrisico’s, die opgelost danwel afgedekt moeten worden met maatregelen zoals jij die hier omschrijft. Op deze manier hoeft er niets verloren te gaan van het dier en kunnen we allemaal genieten van ons stukje vlees zonder dat de kosten de pan uitrijzen. Biefstuk voor iedereen dat is niet mogelijk en moeten we niet willen.

  Je kunt er natuurlijk wél over discussiëren of bepaalde additieven voor iedereen wel zo gezond zijn, maar ook op dat vlak bestaat er geen harde waarheid. Ieder mens reageert weer anders op potentiële allergenen en gifstoffen. Daarom is er in de EU duidelijke etiketteringswetgeving, zodat iedereen het voor zichzelf kan bekijken als het hem/haar interesseert. En let wel: E-nummers zijn uitvoerig geteste en deugdelijk bevonden stoffen. Wanneer er géén E-nummer bij een toevoeging staat dan moet je je pas zorgen gaan maken!

   • Aspartaam is een suikervervanger die niet schadelijk is voor ons lichaam. Het is een veilig product. Verdiep je hier eens in en gebruik de juiste bronnen ipv samenzweringspagina’s verspreid over het internet. Uiteraard, voor die 0.1% met de aandoening ‘fenylketonurie’ is dit niet veilig, maar elke baby wordt hier bij de geboorte op getest (de ‘guthrie’-test), en deze mensen weten dan ook dat ze geen cola light e.d. moeten drinken.

    Suiker zit in quasi al onze voedingsproducten. Verdiep je er eens in en ontdek dat dit helemaal niet veilig is.

    • Stevia is ook niet zo gezond als je denkt, zoek het maar op.
     En Aspartaam wordt gemaakt uit aardolie.
     Doe mij maar suiker dan.

 • Gatverdamme, en dan nog te bedenken dat zo’n broodje zoooo belachelijk duur is! Voor mij geen burgers van fastfoodketens! Dit is een vorm van de mensheid uitroeien, en wij ons maar afvragen waar alle ziektes vandaan komen…

 • Ik ben zelf ook kok buiten pink slime zijn er nog veel meer processen en producten waar wij nee tegen horen te zeggen.
  De vwa moet zich daar eens in gaan verdiepen.

 • Ik weet niet wat de waarheid is in dit geval. Ik eet het zowiezo niet.
  Maar voor degenen die zo vertrouwen op de overheid, Europa etc. :
  Denk aan het paardenvleesschandaal, varkensanus…
  Geld heeft het nog steeds voor het zeggen. Bedenk ook maar dat tot in de jaren ’70 mensen er van overtuigd waren dat sigaretten niet ongezond waren doordat Phillip Morris hun dat voorhield en geld had… want zij hadden al van in de jaren ’50 het bewijs dat roken gevaarlijk was.

  • Veronique,

   Dit had ik ZÈLF zo geschreven kunnen hebben!!

   We worden met z’n ALLEN daaagelijks “zo onwetend mogelijk” gehouden!!
   GELD GELD GELD dekt & koopt alles af!!
   Internet, de nieuwsgierigheid v mensen en onze bewustwording zullen steeds meer, eerder en vaker alles achterhalen…. maar ook de partijen die belang hebben dat bepaalde kennis NIET aan het licht komen, zitten niet stil!!!

   Politiek die je belazerd, zoetstoffen die K verwekkend zijn, paardenvlees voor rundvlees, genetisch gemanipuleerde soja’s en andere stoffen, plofkippen, E nrs die t voor elkaar hebben gekregen (€$€$) om toegelaten te worden. Pakken sinaasappelsap met “100% vruchtvlees” waarvan blijkt dat hier met “vruchtvlees” gemalen kokosnoot bedoeld!! (Tja kokos is idd het vruchtvlees van een kokosnoot)!!

   ELKE DAG WORDEN MENSEN MOEDWILLIG OP HET VERKEERDE BEEN GEZET OM GELD TE VERDIENEN!! OM DEZE MENSEN DEZE LISTEN TE VERTELLEN IS ÓÓK WEER VEEEEL GELD BETAALD EN DUS WEER VERDIEND!!

   CONCLUSSIE: DE MENS GEEFT “ZELF” ENÒRM VEEL GELD UIT AAN MENSEN EN INSTANTIES OM BELAZERD TE WORDEN MAAR DIT NIET (DIRECT) TE WETEN/REALISEREN!!! WE DOEN ONS DIT “ZELF” AAN!!!

 • horror verhaal, en 90 % onzin! en geen enkel fastfood product is gezond , maar dit wordt wel heel erg overdreven! Appelsap bijvoorbeeld is ook niet goed voor je aangezien dit de glazuur laag van je tanden kapot maakt! zo is er op alles wel iets te vinden! maar dit bovenstaande verhaal over de ” Burger ” is grote onzin! snap niet dat mensen direct alles via een internet post geloven, en dan de filmpjes erbij hahaha grote bullshit!

 • Hai!

  Als je luistert naar wat Jamie Oliver zegt:
  “Pink slime is allowed, in any school, by the USDA”.

  Het gaat in dit filmpje over de toelating van deze rommel in de US of A.
  Deze rommel is volgens mij niet eens in Nederland gebruikt en/of toegestaan, want hier hebben we kunstmatige toevoegingen.

  Overigens: na deze uitzending van Jamie Oliver kwam er nieuws over dat de Amerikaanse McDonald’s besloten had dat ze geen pink slime meer zouden gebruiken.

  Wel een leuk bericht trouwens 😛

  // There was no intention of being offensive to the author of this post

 • Nou marleen mail gestuurd naar mac met de vraag of het puur rundvlees is ivm moslim vrienden antwoord we hebben kip vis en groente burgers dus zelf geven ze niet toe maar dat er varken inzit maar antwoord verklaard wel een en ander

 • Ik lees een paar regels en ik weet al meteen wat voor een persoon dit artikel heeft geschreven!! Baseer je artikel in het vervolg a.u.b. op feiten en een stabiel onderzoek van een erkende, onafhankelijke instantie die verstand van zaken heeft, in plaats van een TV-kok die alles wel wil doen voor het geld. Salmonella en andere ziektes in restvlees???, WAT een onzin. Als er Salmonella in het restvlees voorkomt, dan betekent dat dit ook voorkomt in het ‘goede en gezonde’ stukje vlees.

  Een ding voorop: Ik ben helemaal geen voorstander van al die fastfoodketens, maar één ding is zeker! Zij zullen conform de Nederlandse normen werken en daarbij komt de gezondheid van de consument op de eerste plaats. Natuurlijk is het begrip ‘gezond’ volledig afhankelijk van de diegene zijn lichaam hele dagen vol wil proppen met het fastfood eten, want tuurlijk is dat NIET gezond.

  Gewoon in het vervolg even nadenken wat er gebeurt als je een artikel schrijft dat berust op onzin i.p.v. de echte waarheid.
  En mensen die bij het lezen van dit artikel meteen alles geloven, zullen zich toch echt eens een keer beter moeten verdiepen in dit onderwerp!!!

 • Ik eet zelfs geen sla bij één van deze fastfoodketens.

  Als je wist hoeveel conserveringsmiddelbenen worden toegediend…..

  Ik zie dat de AH wel goed bezig is met Iers rundvlees.

  Je betaald iets meer maar dan heb je ook wat.

  IK zeg altijd:

  Eat healty, train dirty!

 • Ik heb dit artikel ook gelezen van Jamie zelf en daar was duidelijk in te lezen dat het gaat om de burgers in Amerika en niet in Europa!! Onze burgers kun je dus prima eten zonder bang te zijn voor dit soort gevaarlijke stoffen… Dat het niet de gezondste maaltijden zijn lijkt me duidelijk maar massa hysterie in dit geval is dus niet nodig!!

 • Als we dan toch technisch gaan praten over vleesverwerking:

  ammoniak kun je NIET gieten, ammoniak is namelijk een gas. We hebben het hier over het oplosbare ion ammonia.

  En don’t get me wrong. Maar er worden niet alleen bij MacDonalds, maar in ALLE productieprocessen van houdbaar gemaakte etenswaren worden chemische niet individueel te consumeren stoffen gebruikt..

 • Voordat je dit soort berichten plaatst moet je eerst weten waar je over praat, Ammoniak is een gas, (niet schenkbaar). Alle houdbaar gemaakte voedingsproducten worden met toevoegingen uit de chemische richting houdbaar gemaakt, zelfs een heleboel z.g. “groene” producten. De keuringsdienst van waren ( voedsel en waren autoriteit heeft hele strenge regels opgesteld, ook voor de verwerking van voeding en behandelingsprocedures voor consumptiebereid maken ervan.
  Graag eerst je huiswerk maken voor je paniek zaait.

  • Ammoniak is inderdaad een gas, echter wordt in de volksmond met ammoniak een ammonia oplossing bedoeld, deze is in de industrie doorgaans 25% sterk, die van de supermarkt vaak 2 tot 4%. Dus, ook jij terug naar je huiswerk :p

   M.v.g.
   Een chemicus

 • Boeie schijt aan ! t smaakt lekker wn ben dr nog steeds niet ziek van geworden en ben ook nog niet dood dus t zal allemaal wel weer meevalle ! Daaag!

 • Wat ‘n boelshit. Ik kom ook uit de horeca. Ik heb al is een hele presentatie gehad over mac donnalds. Met geschiedenis en alles erbij. Dit is niet waar. Beetje jammer dat sommige mensen alles direct geloven.

 • what about growth hormones and antibiotics aside from the ammonia…..keep sticking your head in the sand people!!!!!check collective evolution.com bacteria contamination happens in the slaughterhouses that are not sanitary and contaminate the carcasses!!!!

 • smerig he schoonmaak middel in je vlees,ongelofelijk dat al die fastfood rest, daar mee weg komen.maar hebben we ooit zelf of aan onze kinderen een heerlijk salmiak dropje gegeven bijvoorbeeld,want dan weten we allemaal hoe amoniak smaakt ,dit is namelijk een hoofd bestandeel hiervan.Of,het is beter naar de slager gaan of bij de supermarkt ons vlees of gehakt en vlees waren kopen, wel eens opgevallen dat hetvlees er in de fitrine zo mooi uit ziet? komt door de lampen mevr. ja dat klopt dat ligt reageerd namelijk op het sulfiet wat over en door al ons vlees en vleeswaren zit om het mooier te kleuren. kom je thuis brek je zo’n mooi pak gehakt door is het hemaal goor van binnen,nee dat is de normale kleur van gehakt zonder de reactie van kleurzout(sulfiet) wat trouwens ook in schoonmaakmiddelen zit ,zo kunnen we nog even doorgaan,met allehande levensmiddelen.mensen snap eens dat we in de “moderne”wereld er zogenaamd om vragen?? tenminste dat is wat de producenten elke keer ons voorhouden.De consument wil nu een keer dit of dat ,dus dat maken wij zo. met als gevolg inderdaad viezigheid in ons eten.Helaas het is niet anders maar is de laatste 50 jaar nu een keer zo gegroeid.en jammer genoeg heeft de meerderheid van de mensen ( ja ook hier in nederland) niet het geld en of de middelen om net als ” ons heiland”jamie alles direct van het land of de boer te krijgen of bij top leveranciers te halen.Ik persoonlijk zeg al jaren de meeste mensen willen niet weten hoe er met hun eten omgesprongen wordt,Sorry voor het lange verhaal ,maar natuurlijk is het allemaal niet goed eerder heel slecht voor ons allemaal, maar de klok in een klap 50 jaar terug draaien wat voedsel betrefd gaat jammer genoeg niet dit in tegen stelling van onze verworven en bevochten verzorgingsstaat maar dat is een anderverhaal.

 • ik vind het niet zo erg zolang ik er maar geen last van heb. maar ik hoop dan wel dat deze foto’s uit mijn hoofd blijven als ik eet.

 • Oke helder verhaal maar er is geen enkel bewijs dat oa McDonalds en Burgerking hamburgers gemaakt zijn van dit restvlees. Jamie Olliver is uberhaupt een aandachtstrekker die er alles aan doet om geld te verdienen. Ook dit senatie opwekkend verhaal is totaal uit de lucht gegrepen niet gebaseerd op feiten en dikke ONZIN!

 • Het smaakt prima, dus ik neem het voor lief. Zal 1 zon burger erger zijn dan alle co2 uitstoot zijn die je dagelijks inademt? Of slechter dan al het materiaal die straling uitzend (waaronder je telefoon)?

 • Zo kan je niks meer eten ik vind mac heerlijk en zag ook een reactie voorbij komen dat patat eerst in suikerwater word gegooid maar dat is echt bullshit heb er gewerkt en heb dat nog nooit gezien. Er is zoveel waar troep door verwerkt is. En heb nog nooit gehoord dat iemand ziek of dood is gegaan door het eten van burgers van mac omdat er ammoniak in gaat . Plus dat bij bakken slechte bacterien verdwijnen .ik blijf dus op zn tijd een big mac eten 😀

 • Wat dacht je van de mandarijnen uit blik, hoe denk je dat deze jongens er zonder velletje inkomen! Het wordt eerst door een bad van zoutzuur gehaald en daarna door een bad van allesreiniger! Als het echt zo schadelijk zou zijn dan zou het niet eens mogen en kunnen!! Laat je niets wijs maken, een burger op z’n tijd kan echt geen kwaad!!!!!

 • Dat is met alles, denk je dat het vlees van de slager en restaurants anders is? Wakker worden zou ik zeggen en welkom to reality! !!!!!!

 • We weten het allemaal,maar we eten het ook allemaal,waarom? we hebben een blind vertrouwen terwijl we dat juist niet moeten hebben.
  Toch kan het geen kwaad zo af en toe eens te zondigen.
  Wil je helemaal alles gezond doen moet je niet eens meer buiten komen,want onze frisse lucht is al lang niet zo fris meer als we denken.

 • Geen bronvermelding, dat verbaast me niets….je denkt toch niet echt dat er burgers met ammoniak worden verkocht? Dan zou half Nederland doodziek zijn na het eten bij de Mac, dat was echt wel in het nieuws gekomen hoor. Niet alles zomaar geloven wat je leest of hoort! Ja, de burgers bij de Mac zijn niet van het beste vlees ooit, maar ammoniak? Come on!

 • “The product does not meet the legal requirements for sale in the United Kingdom,[34] and the European Union has banned it[35][36] and other mechanically-separated meats for human consumption.[37]”.

  Gelukkig hebben we in de EU strengere regelgeving.

 • Je loopt achter want dat can Jamie oliver was in 2011 en ze gebruiken de pink goo al bijna twee jaar niet meer. Eerst je feiten even checken! Maar het is nog steeds gast food en niet het lekkerste natuurlijk.

 • Je moet niet alles geloven wat op internet staat Jonge jonge ik kan ook zoiets verzinnen en filmpje maken en zeggen dat van de Mac is

 • Allemaal leuk en aardig. Maar ik ben nog nooit ziek geworden van wat voor soort burger of vlees dan ook. Ook nooit ergens last van gehad, na het eten hiervan. Dus als het daadwerkelijk zo slecht voor je was, hadden we het al lang gemerkt. Bullshit dus.

 • Leuk verhaal, maar absoluut 100% niét waar. Juist McDonald’s en BurgerKing gebruiken dit niét! Zij gebruiken alleen hals- en buikrib van runderen. Het vlees wordt niét bewerkt en er wordt niets aan toegevoegd.

 • Grappig dit te lezen. het zou ongezond zijn….dat weten we al jaren , maar dat willen we liever NIET weten en dat is een ander verhaal. Intussen gaan we gewoon verder met…….het Amazone regenwoud kappen……..de oceanen vervuilen met olie…..21 miljard kilo plastic drijft er in!!! Nederlanders gebruiken 78 plastic zakjes per jaar…….in Portugal 488 stuks…per jaar!!
  We gaan met miljoenen tegelijk naar de kapper om ons haar te verven en weet ik al niet meer aan troep en gif IN je haar, die je na het verven weer uitspoelt en met z’n allen weer miljoenen vervuilde liters water door het putje spoelen! We met carnaval bakken met makeup op onze huid smeren en ja…..wederom met miljoenen tegelijk, om je na het feestje weer te ontdoen van die troep op je gezicht en uiteraard ook weer in het putje laat verdwijnen. Wat te denken van al die was middelen…….tandpasta’s……..makeup……..luchtjes op je huid EN….kleding, die weer gewassen moet worden…….en weet ik veel wat al niet meer?
  Komt daarbij ook nog eens dat er 7.2 miljard van die poppetjes rond lopen op een wereld die ooit eens “leeg raakt”. Vervuiling die eens aan zijn “max zit”. Hoezo………… verkeerde burger!!
  En niet te vergeten over 30 jaar hebben we ruim NEGEN miljard van die eigenwijze mensen, die méér kapot maken dan dat ze NU…..HEDEN DUS…….ooit zullen beseffen!!

 • Je zou je eens moeten verdiepen in het vlees wat in de supermarkt verkocht word! Als je denkt dat je daar waar voor je geld krijgt dan heb je t ook goed mis! Bijna al t rundvlees komt uit t buitenland.
  En waar gaat ons vlees naar toe? ?…..juist ook buitenland! En daar gelden toch ook andere regels dan hier!
  Ps ik las hier iets over dat paardenvlees gedoe! Ga je daar maar eens in verdiepen dat bedrijf is nu failliet, en het kwam groot in t nieuws maar je krijgt later niet te horen dat er dus geen paardenvlees verwerkt werd, schandalig is t hoe een bedrijf ten gronde word gericht en dan nog geen excuses krijgt.

 • Typische vegetarisch bullshit!
  1 oud nieuws
  2 dit proces WERD enkel in de USA toegepast, in Europa niet omdat het hier verboden is.
  3 inmiddels wordt het in de USA ook niet meer gedaan.

  Dus allemaal terug naar de McDonald’s.
  Als vegetariërs geen vlees willen eten en liever ranzige tofoe eten, dat moeten ze zelf weten, maar val de niet-vegetariers niet lastig met dit zoor bullshit verhalen.
  Vegetariërs zijn echt GEEN wereldverbeteraars hoor.

  Zolang er oorlog, hongersnood en armoe is zal tofoe eten niets uithalen om een betere wereld te creëren. Zelfs als we allemaal geen vlees meer zouden eten, dan nog worden dieren afgemaakt voor de huid, ivoor, als trofee,….
  Het enige dat vegetariërs creëren is dat er nog meer vlees onnodig weggegooid wordt wegens niet op tijd geconsumeerd.
  Dus vegetariërs, doe er iets aan, eet vlees en zorg dat deze dieren niet voor niets geslacht worden. Geslacht worden ze toch.
  We zijn altijd omnivoren geweest, dus waarom zouden we dit veranderen?
  We gaan toch ook geen haaien dwingen om zeewier te eten, of tijgers dwingen om bloemen te eten?

  • Hë DOMBO, gaat niet over vegetarisch of niet vegetarisch. Gaat er over dat de voedselindustrie met GELD bezig is en NIET MET VOEDSEL en de gezondheid van de mensen. Dat wij als gewone burgers niet meer kunnen kiezen. Dan blijft alleen de optie biologisch nog over.

   • Weet ik, maar ‘t zijn altijd die vegetarische wereldverbeteraars die dit soort dingen terug in de media brengen om de normale, vleesetende mensen in diskrediet te brengen en “te laten zien dat vlees eten slecht is”.
    Je moest eens weten welke chemische rotzooi ze allemaal op onze groenten en fruits sproeien, daar is dit niets tegen. Mensen op fruitplantages in Afrika sterven omdat ze met helikopters chemische rotzooi over het fruit sproeien terwijl die mensen nog op de velden staan.
    Maar dan hoor je onze vegetarische actiehelden niet he!

    Komaan heel dit proces van McDonald’s is een half jaar geleden al uitgekomen en inmiddels aan banden gelegd door de regering.
    In Europa hebben ze dit proces zelfs nooit toegepast omdat het hier al verboden was, dus waarom zouden wij onze neus hiervoor ophalen.
    Ik ga toch ook niet zeggen dat je hier geen chinees meer mag eten omdat ze in China wokken in rioolvet.

    In supermarkten wordt vervallen vlees, zelfs gehakt, gewoon opnieuw gelabeld met een langer houdbaarheidsdatum, dat vind ik veel erger hoor. De kans dat je daardoor ziek wordt is vele malen groter.

 • Ooit van Monsanto gehoord. Is al net zo’n grote voedselcrimineel als die fastfood ketens uit Amerika en de suikerindustrie. Niet dat Nederland en Europa braaf zijn. Die zijn druk bezig de boevenpraktijken te kopiëren. Monsanto is misschien wel een grotere crimineel. Die probeert een monopolie te verkrijgen over de alle zaden van de wereld. Die groeien alleen met de door hun ontwikkelde meststoffen. De meststoffen zijn de oude chemische wapen ‘Baby Orange’ gebruikt in Vietnam oorlog. Hadden iets te veel over een hebben die maar omgebouwd. De planten van die zaden zijn onvruchtbaar, waardoor de zaden alleen bij Monsanto gekocht moeten worden (wurgcontracten). Na een aantal jaar groeit er niets meer op die aarde, alleen maar die zaden en meststoffen combinatie. Kijk hier maar eens naar
  C http://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?rc=fb&pv=26 )
  Teken de petitie en houdt ze tegen in Europa. Ook biologisch en biologisch dynamisch gaat hierdoor eraan .

 • Mcdonalds is sowieso voor paupers…

  En wel heel leuk dat voor velen hier ”de ogen open zijn gegaan”, maar als je nog steeds veel ongezonde troep vreet schiet je er nog niks mee op om die burgers links te laten liggen.

  • Haha hoezo voor paupers. Als je het lekker vind eet je er gewoon, je hoeft er geen pauper voor te zijn. Er eten ook zakenmannen. Niet bepaald paupers ofwel?

 • Je moet niet nadenken wat er in je eten zit dat is niet goed en dan kan je niks meer eten. Als je het lekker vind gewoon lekker eten. Als je biologische eet eet je ook groente waar dieren over hebben gepiest en misschien wel gescheten.
  Als je vegetarisch bent weet dan wel dat er hele wouden zijn afgepakt voor soja plantage.
  Dus doe lekker wat jezelf wilt en val een andere er niet mee lastig

 • with all do respect, bronvermelding? waarop baseer je dit? ik zie geen harde bewijzen?

  Daarenboven is het artikel zeer onprofessioneel geschreven, goede journalistiek dient vanuit een neutrale hoek te gebeuren en dat is hier zeker niet het geval.

  Ik volg je wel dat er dingen gebeuren die niet helemaal kloppen in de voedingsindustrie maar tenzij je zelf de achtergrond hebt om hier diep op in te gaan (m.a.w. een diploma in de chemie hebt) ben je niet geplaatst om hier zulke aannames over te maken.

  Ik ben zelf een meester chocolatier en sommige producten (suikers) die wij in onze ganaches verwerken om de houdbaarheid te verlengen zijn ook al door het slijk gehaald door zulke on-onderbouwde media terwijl een ieder die enige kennis heeft van chemie je zou kunnen vertellen dat het in het uiteindelijke product 0.0 schadelijke effecten zou kunnen hebben voor de consument

 • je vergeet er bij te zeggen dat het vooral in de USA was, ze doen het daar niet meer en in de EU mag het al helemaal niet.

  Dus je kan gewoon MCd en BK eten niks aan de hand.

  Je kan ook je eigen hamburgers maken en het vlees zeker niet bij de AH/c1000 of andere supermarkt kopen maar lekker zelf maken .. van de keurslager

  en minder vlees eten kan zo wie zo geen kwaad.

 • Nou maar lekker naar de McDonalds dan ,

  Toevallig weet ik wie er aan McDonalds levert , en wat voor vlees ze kopen en aan welke eisen dit allemaal moet voldoen voor de europeese markt ( west ) .. zoals waar wij ons bevinden …

  En dan heb ik maar 1 ding te zeggen ..

  HOAX NEP GELUL BULLCRAP !

  ik weet waarom je burger bij de McDonalds zo duur is … en dat komt door het vlees ,
  Natuurlijk wel stukjes doe over zijn na het uitbenen en kanten van het vlees .. maar hey het wordt gemalen .

  Hier in NL geld dat als jij iets verkoopt voor 100% rundvlees , dat dit dan ook uit 100% rundvlees moet bestaan …
  Anders hoor je het wel op het nieuws ..

  Wij wonen gelukkig niet in muricah !

  dus ik zeg : bullcrap Haox gelovigen !

 • ik heb nog nooit zo’n slijmerige burger gehad als de onderste hoor hahaha.

  lekker boeiend dat er troep in zit, dood ga je toch of je nou vegetariër veganist carnivoor of wat dan ook bent, je kan evengoed Kanker krijgen, doorgereden worden of hart en vaatziekten krijgen. leef lekker, zolang je je lekker voelt is er niks aan de hand.

  ik snap wel dat mensen vegetarisch zijn hoor, zeker wel maar niet om zulke redenen

 • Boycotten de fastfoodketens . En zeker strengere controle.
  Maar ja, het grote geld van de ketens heeft toch de macht.
  Worden niet radicaal aangepakt. Zo zit de maatschappij in elkaar.

 • Het commentaar ik eet het gewoon en word 85 ipv 95 zou wellicht heel mooi waar kunnen zijn. Maar wat er gebeurt is dat bepaalde rotzooi opgeslagen wordt in je eigen vetcellen en stapelt..
  Gezond 85 worden, lekker fit en bij de tijd zijn, met genoeg energie om je zo prettig en energiek te voelen dat je nog zin hebt om e.e.a. te ondernemen en een leuk leven te leiden is ook afhankelijk van je algehele conditie. Graag ook tot en met het 85e.

 • Heb je met eigen ogen gezien hoe de producten van McDonalds gemaakt worden in Nederland? Dat zou ik eerst maar eens bekijken. Wij kunnen er niks aan doen dat de Amerikaanse overheid dit in haar land toestaat, het staat echter volledig los van Nederland.

 • IK EET NOOIT MEER BIJ DE MAC, VROEGER VOND IK HET HEERLIJK HOOR MAAR IK HEB HET AL VAKER GEHOORD DAT DE A=MAC ERG ONGEZOND WAS, MIJ ZIEN ZE ER NIET MEER!

 • ik werk by de kfc en we hebben vers kip dat onaangetast is dat we door wat bloem halen en dan in de frituur bakken….. zoiezo uh mac burrgers zijn heel dun en die foto is duidelijk zelf gemaakt met gehakt….. en heeft niks met de mac te maken…. dus net als bert hier geloof niet alles wat je ziet…

  anders plaats ik een artikel over hoe de uitse paas kan vliegen als superman… geloof je dat dan ook zodra je het lees?

 • Flauwekul verhaal, denk je nou echt dat dit kan gebeuren?? In Amerika zijn de wetten taz van voedsel heel streng en zou MC BK allang kapot zijn gesuid. Bovendien is het makkelijk te vermelden zonder enige bronvermelding. Nee hoor ik eet nog steeds graag mijn hamburger bij Mac Donald en Burgerking. Soory hoor heel dom verhaal!!!

 • Ik durf nu gewoon al een tijdje niet meer mac te eten en ik was er altijd super gek op!!!!
  nou zal het nooit t beste eten zijn voor je lijn 😛 maja het is wel erg lekker maar mensen zoals deze persoon verpesten het eten voor mij en dat vind ik erg vervelend! laatst zag ik al iets op internet over mensen vlees dat gevonden is in (een) mac donalds in he buitenland dan ga ik gelijk alweer half over me nek heb een hele zwakker maag sinds mijn 2de kindje en baal als een stekker dak door al die stomme praatjes t niet meer kan eten omdat ik dan gelijk aan vieze dingen denk door die irritante praatjes van domme mensen 🙁 bah walgelijk mensen denken te veel maar weten niks erg jammer…………….

 • Ongelofelijk zoveel onzin en leugens in een zeer suggestief verhaal. Ik zou als ik Mc Donalds was, hier ook niet op reageren. Gewoon het toilet doortrekken met dit soort pulpverhalen.
  Maar, er zijn altijd zielen die verkooppraatjes geloven en dus ook dit soort onzin.

 • nou nou dus als ik het goed begrijp wille ze ons vergiftige lekker keten die mac hoord de regering hier niet want aan te doen als dit waar is??

 • Gisteren burger king Schiedam geweest ..broodje voelde al hard aan de buitenkant aan, was ook echt droog brood, niet lekker half opgegeten, toen de dubbele whopper die viel helemaal uit elkaar kortom had een hoop prut in mijn doosje , toen de kip nuggets die waren ook hard en smaakte niet ook droog ….en dan nog mijn milkshake met een dun rietje ga dat maar is door dat rietje proberen te zuigen…
  Ik had beter moeten weten ik zag al helemaal geen klanten daar was er stil en leeg …
  Dit was 1 x burger king voor mij ,,nooit meer bah bah bah

 • Burger King heeft direct contact met mij opgenomen, hebben een goed gesprek met mij gehad en gingen de klacht ook onderzoeken…( iedereen maakt fouten )
  Na dit gesprek ben ik in ieder geval al weer wat positiever geworden, en wil ik het toch weer een keer gaan proberen na mijn vakantie..
  Ik laat jullie nog weten hoe die ervaring is dan

 • Ik hou zelf wel van burgers. Zowel de Mac als Burger king weten lekkere burgers te maken. Misschien moeten we gewoon kiezen, ook grillen kan ongezond zijn.

 • Complete leugens dit is alleen op een paar plekken in de USA, NIET in nederland.
  Maar ga vooral door met je propaganda…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.