5 redenen waarom goede wandelschoenen belangrijk zijn

5 redenen waarom goede wandelschoenen belangrijk zijn

Laatst kreeg ik een paar Arizona Mid wandelschoenen opgestuurd van het merk Grisport. De Arizona Mid behoort tot de premium-lijn uit de trekking collectie van Grisport en is speciaal gemaakt voor vrouwen. De schoen is gemaakt van hydro leer en zijn ook helemaal met leer gevoerd. Ik hou van hiken. Lekker gezond en actief bezig zijn in de natuur. In Nederland vind ik het leuk om te hiking door de bossen of de duinen. In het buitenland hike ik graag door mooie bergen of heuvels (denk bijvoorbeeld aan de Ardennen). Normaal gesproken hike ik gewoon op mijn hardloopschoenen, maar hier zijn ze eigenlijk niet voor bedoeld. Toen ik dus een paar echte hiking schoenen van Grisport ontving, was ik heel erg benieuwd of dit nu echt zoveel verschil zou uitmaken. Dus heb ik ze voor jou getest en geef je hieronder mijn 5 redenen over waarom goede wandelschoenen belangrijk zijn.

 

1. Grip & Demping

Het allereerste grote verschil wat ik merkte was het verschil in grip en demping. De Arizona Mid schoenen hebben extra grip door de nieuwe Vibram Evolution zool. Met hardloopschoenen/sneakers glij je makkelijker uit omdat de zool gladder is en dat was met deze schoenen van Grisport absoluut niet het geval. Je voeten staan veel steviger op de grond en glijden zelfs bij stijlere grindheuvels niet weg. Een heel erg fijn gevoel! Ook zorgt de demping van de loopzool ervoor dat je voeten (en daarmee ook de rest van je lichaam zoals je knieën en rug) veel minder te verduren krijgen. Je voeten staan steviger op de grond, maar zijn tegelijkertijd dus ook veel beter beschermt. Dit zorgt ervoor dat ik langer en comfortabeler door kan lopen met minder klachten en een kleinere kans op blessures.

 

2. Ondersteuning

De Arizona schoenen hebben een zeer dempende tussenzool waardoor het lopen nog zachter en comfortabeler voelt. Ook de nieuwe en luxere inlegzool zorgt voor nog meer demping en comfort, wat erg belangrijk is voor een goede ondersteuning van je voet. Zo verklein je de kans op blessures, overbelaste spieren en pezen of stressfracturen. De binnenzool zorgt ervoor dat het voelt alsof je op wolkjes loopt.

Grisport wandelschoenen

3. Waterproof

De Arizona Mid schoenen hebben een waterproof membraan waardoor ze waterdicht en toch ademend zijn. Dit is erg fijn wanneer je gaat hiken tijdens de regen of in een gebied met nattere paden. Doordat de schoenen volledig met leer gevoerd zijn, vormen ze zich goed naar je voet en nemen ze ook transpiratievocht op. Ik heb ze o.a. getest op een warme zomerdag en mijn voeten bleven goed droog.

 

4. Minder blaren

Omdat de Arizona Mid schoenen waterproof zijn, is de kans op blaren direct kleiner. Je moet ze, net zoals de meeste nieuwe schoenen, wel eerst even inlopen zodat ze goed naar jouw voet gaan vormen. Maar daarna zijn ze echt fantastisch! De toplaag van de binnenzool heeft een antislip structuur waardoor je sokken niet verschuiven en goed om je voet blijven zitten. Een andere reden waardoor de kans op blaren verkleind wordt is doordat de schoenen een goede polstering en een volledig lederen tong hebben. Hierdoor zijn de schoenen van binnen zacht op de juiste plaatsen en worden drukpunten voorkomen.

 

5. Veiligheid

Tijdens het hiken kan je soms op verwilderde plekken komen. Als je bijvoorbeeld moet afdalen tussen de rotsen, loopt door hoger gras of een stukje moet klimmen wil je niet dat je voeten onbeschermd zijn. Goede hiking-schoenen bedekken je hele voet en enkel en zijn steviger zodat je voeten goed beschermd blijven. Zo voel je bijvoorbeeld niets als je je teen stoot en kunnen er ook geen insecten in je voeten bijten. Stevige schoenen beschermen je voeten tegen invloeden van buitenaf en dit is erg belangrijk.

Grisport wandelschoenen

Mijn conclusie

Ik vond wandelschoenen altijd heel erg oubollig klinken en dacht dat alleen oudere mensen deze droegen. Na het testen van de Arizona Mid wandelschoenen snap ik helemaal waarom het zo belangrijk is om goede wandelschoenen te dragen tijdens het hiken. Daarnaast vindt ik deze er hartstikke leuk uitzien. Ik heb de zwarte versie en deze passen bij iedere hike outfit. Ze zien er mooi uit en voelen comfortabel en zacht aan.

Het is verstandig om ze eerst een paar keer in te lopen tijdens wat kortere wandelingen, zodat ze helemaal naar jouw voet vormen, voordat je hier een grote tochten mee maakt. De schoenen geven veel grip, demping en ondersteuning en houden je voeten goed droog. Oftewel; bescherming en comfort waardoor je langere tochten kunt doen zonder dat je last krijgt van je voeten. Ik hoop dat mijn 5 redenen over waarom goede wandelschoenen belangrijk zijn jou helpen om de juiste schoenen te vinden.Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.