10 voordelen van sporten (Dutch)

10 voordelen van sporten (Dutch)

Dansen, hardlopen, zwemmen, voetballen, tennissen, hockey, schaatsen, fitnessen, turnen en snowboarden. Allemaal sporten waarvan de een warm van wordt en de ander totaal niet. Er zijn zo ontzettend veel verschillende sporten dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Het houdt je gezond, fit, het kan een uitlaatklep zijn en zelfs ontspannend werken. Maar sporten is vooral heel erg leuk! Zelf ben ik best sportief. Ik hou bijvoorbeeld van skiën, snowboarden, surfen, paddleboarden, kickboksen, fitnessen, dansen, hardlopen, fietsen, basketballen, turnen, zwemmen (moet ik doorgaan?). Ik hou van sporten, sterker nog, ik ben verslaafd aan sporten!


Sommigen mensen beweren dat sport niet belangrijk is. Zij vinden sport dan met name niet belangrijk voor zichzelf. Ze vinden sporten niet leuk of associëren sporten alleen maar met afvallen. Maar sporten is zoveel meer dan dat. Diegenen die anders beweren hebben gewoon nog niet de sport gevonden die bij hun past. Het kan zijn dat je hardlopen niks vindt, maar basketbal helemaal geweldig. Welke sport jij het leukste vindt maakt helemaal niets uit. 1 ding is zeker, sporten is heel erg goed voor je en daarom hieronder 10 voordelen van sporten.

1. Het houdt je lichaam soepel
Je huid wordt mooier, je spieren en botten worden sterker en je gewrichten blijven soepel. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je spieren afbreken en je botten zwakker worden. Zorg daarom goed voor jezelf en houdt je lichaam sterk. Hoe sterker je lichaam is, hoe makkelijker alles in je leven gaat.


2. Je krijgt meer energie en een betere conditie
Bij regelmatig sporten kan je steeds meer aan. Begin je met 1 kilometer lopen, kun je door te trainen een maand later misschien met gemak wel 5 kilometer lopen! Meer energie en een betere conditie zorgen ervoor dat je de dag beter aankunt, minder snel moe wordt, zonder moeite opstaat en alles net even iets gemakkelijker gaat.

3.Vertraagt het verouderingsproces en zorgt voor een stralende huid
Sporten zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt, wat zorgt voor een stralende teint. Er wordt minder van de hormonen aangemaakt die voor acne zorgen. Zweten helpt bij het ontstoppen van je poriën, wat ook weer zorgt voor minder puistjes en een gladdere huid. Ook wordt je huid strakker door het sporten. Sporten zorgt ervoor dat je lichaam actief en fit blijft. Ook wordt het verouderingsproces van de cellen in je lichaam vertraagt, waardoor je er dus langer jong uitziet dan wanneer je niet sport.

4. Vermindert stress, depressies en nervositeit
Van sporten wordt je blij! Dit is echt waar. Wanneer je sport maakt je lichaam neurotransmitters en endorfine aan. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat je een ontspannen, blij, gelukkig, zelfverzekerd en een algeheel prettig gevoel krijgt. Ook gaat je lichaamstemperatuur van sporten omhoog, waardoor je zenuwen minder worden.


5. Je krijgt meer zelfvertrouwen
Wanneer je ergens voor traint, merk je al snel veranderingen. Je conditie wordt beter, je spieren worden sterker etc. Als je eerst al uitgeput was na 10 minuten lopen op de loopband en nu een half uur kunt rennen is dit al een grote verbetering. En ondanks je dan misschien nog niet bij je uiteindelijke doel bent, heb je sowieso al iets bereikt om trots op te zijn.
Zo zorgt een vechtsport er bijvoorbeeld voor dat je jezelf kunt verdedigen mocht dit ooit nodig zijn. Dit betekent niet meteen dat je geweld moet gebruiken, want geweld lost niets op. Het gaat erom dat je diep van binnen weet dat, mocht het ooit nodig zijn, je voor jezelf op kunt komen. Wat voor een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen zorgt.

6. Sporten versterkt je immuunsysteem
Tijdens het sporten maakt je lichaam hormonen aan die goed zijn voor je gezondheid. Het is een goede uitlaatklep om negatieve energie op een goede manier kwijt te raken. Je voelt je blijer en gelukkiger en dus verlaagt je stressniveau. De meeste mensen die regelmatig sporten hebben ook vaak een gezonder gewicht en dat maakt hen minder snel vatbaar voor ziekten.

7. Je slaapt beter
Sporten zoals yoga en pilates kunnen je mentaal en lichamelijk heel erg ontspannen. Je bent heel erg bewust bezig met je ademhaling en de houding van je lichaam. Ook een rustige wandeling (je hond uitlaten bijvoorbeeld) zorgt ervoor dat je lekker kunt ontspannen. Dit is een goede voorbereiding voor de nacht. Let wel op met intensievere sporten. Dit kun je het beste niet doen voordat je gaat slapen omdat je daar juist meer energie van krijgt en dan een paar uur wakker kunt liggen.


8. Het maakt je mentaal scherper
Sporten zorgt ervoor dat je een betere concentratie en focus hebt, waardoor je dus veel productiever bent.
Je kunt er beter door leren. Sporten stimuleert bepaalde groei factoren in je hersenen die ervoor zorgen dat er hersencellen aangemaakt worden. Vooral sporten waarbij je moet nadenken (zoals danspasjes onthouden bij het dansen) helpen hier goed bij. Net zoals al je andere spieren, moeten je hersenen gestimuleerd blijven. Je moet ze trainen en hoe meer je traint, hoe beter je wordt.

9. Sporten verbetert je seksleven
Van sporten krijg je energie en een betere conditie. Hierdoor heb je een hoger uithoudingsvermogen en worden de prestaties in bed dus beter. Daarnaast zorgt sporten voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Door de stofjes die je lichaam aanmaakt zit je lekkerder in je vel waardoor je libido ook groter wordt.

10. Vermindert de algehele kans op ziekten
Hoe meer je sport, hoe sneller je metabolisme wordt. Dit houdt dus in dat je lichaam voedsel beter en sneller kan verwerken, waardoor bacteriën, virussen en andere nare dingen minder snel de kans hebben om zich in je lichaam te nestelen en zich te vermenigvuldigen.


Er zijn verschillende redenen waarom mensen sporten. Dit kan zijn om af te vallen, om aan te komen, om lichamelijk letsel te behandelen, om sterker te worden, fitter of gezonder te worden, meer conditie op te bouwen, om te ontspannen of om gewoon lekkerder in je vel te zitten. Het heeft heel veel voordelen, veel meer dan alleen deze 10. Dus hou van jezelf en zorg ervoor dat je regelmatig in beweging blijft.

♡☮ Tatjana


Related Posts

Wat is jouw lichaamstype? (Dutch)

Wat is jouw lichaamstype? (Dutch)

Ieder lichaam is anders. De een krijgt sneller een dikke buik, de ander sneller dikke billen. De een heeft wel een taille en de ander niet. Omdat niet iedereen hetzelfde is, kan ook niet iedereen hetzelfde resultaat bereiken met dezelfde training. Ik heb bijvoorbeeld een […]

Tips voor beginnende hardlopers (Dutch)

Tips voor beginnende hardlopers (Dutch)

De meeste mensen die willen gaan sporten, beginnen vaak met hardlopen. Het is gratis, het kan overal en is goed voor je conditie en gezondheid. Maar als je dit nog nooit hebt gedaan, waar begin je dan? Hoelang moet je lopen? Hoe snel? Wat kun […]4 thoughts on “10 voordelen van sporten (Dutch)”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.